sekmadienis, kovo 23, 2008

Palaikai neturi ramybės

Prieštaringai vertinamo katalikų vienuolio Pijaus palaikai keturis dešimtmečius ramiai gulėjo San Džovani Rotondo miesto bazilikos kriptoje. Tačiau dabar jie itin triukšmingai grįžo į šį sensacijų pasaulį. Nors tėvas Pijus šį pasaulį paliko 1968 metais, mistiškojo vienuolio kultas neblėsta. Tėvo Pijaus legenda kasmet vis stiprėja, vis labiau plinta tiek Italijoje, tiek visame pasaulyje.
Tiesa, skeptikai ir ekshumavimo priešininkai piktinasi, kad tolesnį Bažnyčios tarnų kruopščiai apžiūrėtų palaikų likimą nulems žemiškieji San Džovani Rotondo bažnyčios rinkodaros poreikiai.Neturtingo Pietų Italijos valstiečio sūnus Francesco Forgione į Kapucinų ordino vienuolyną patraukė sulaukęs vos 15 metų. Būdamas 23-ejų, jis pirmą kartą prabilo apie stigmas.Teigiama, kad penkios paslaptingos žaizdos delnuose, pėdose ir ant šono nepaliko vienuolio kūno visą likusį gyvenimą. Antgamtiška ir iki šiol neatskleista šios dieviškosios patologijos kilmė tapo daugybės medicinos ir teologijos disputų, netgi tarptautinių mokslo simpoziumų tema. Buvo suformuluotos trys stigmų atsiradimo versijos: žaizdos – šventumo įrodymas, reta odos liga ir sąmoningas savo kūno žalojimas. Vatikanas nutarė išsiaiškinti: pasiuntė į San Džovani Rotondą Bažnyčios medicinos ekspertą Agostino Gemelli.Tačiau tėvas Pijus atsisakė Vatikano emisarui rodyti stigmas. Jis pareiškė, kad tam reikia oficialaus popiežiaus leidimo. Grįžęs į Romą, ekspertas A.Gemelli pateikė išvadas: „Tėvas Pijus – apsišaukėlis, isterikas, psichopatas“. 1923-iaisiais Šventasis Sostas oficialiai kreipėsi į tikinčiuosius, siūlydamas nebevažiuoti pas San Džovani Rotondo kankinį. Mat jis, anot Vatikano teismo išvados, tėra isterikos apsėstas melagis. Būrių gerbėjų neatbaidė ir tai, kad atsirado vaistininkas oficialiai paliudijęs, kad vienuolis vis pirkdavo jo vaistinėje rūgščių, kurios atitiko mediciniškai stigmų "gyvavimą".
Ekshumavimas, manoma, tik pirmasis žingsinis į palaikų "išdalinimą", t.y. elenemtarų supjaustymą dalimis, tokia praktika egzistuoja katalikų bažnyčioje - neseniai Lietuvoje demonstruoti "padalinti" šv. Teresėlės palaikai.
Tiesa, ne visi katalikai tam pritaria. „Mes reikalaujame, kad tėvo Pijaus kūnas po perlaidojimo nebūtų išdalintas, netgi jei kas nors to norėtų skatinamas pačių kilniausių tikslų“, – tvirtina asociacijos „Už tėvą Pijų“ nariai.

Komentarų nėra: