antradienis, sausio 17, 2006

Pedofilijos skandalai grasina lietuvius JAV palikti be maldos namų

Šiuo metu prieš Los Andželo arkivyskupiją yra pradėta per 560 civilinių bylų, kurių užsakovai teigia, kad jais vaikystėje lytiškai piktnaudžiavo arkivyskupijos kunigai ir kad arkivyskupija tokius kunigus saugojo nuo bausmių. Dienraščio „Los Angeles Times“ teigimu, arkivyskupijos advokatams beveik pavyko susitarti su 45 iš jų be teismo. Esą žadama kiekvienam išmokėti vidutiniškai po daugiau nei milijoną dolerių. Jei panašiai būtų susitarta su kitais, arkivyskupijai pedofilijos skandalas gali kainuoti apie milijardą dolerių.
Jau anksčiau Bostono arkivyskupija 2004 m. nusprendė parduoti daugybę savo nekilnojamojo turto, įskaitant Bostone veikusią Šv. Petro lietuvių parapiją. Aiškinta, esą keliasdešimt parapijų išlaikymui trūksta kunigų ir lėšų. Prieš trejus metus Bostono arkivyskupija išmokėjo 552 pedofilų kunigų aukoms 85 milijonų dolerių kompensaciją.
Jei įvyks blogiausias scenarijus, lietuviai JAV neteks ir maldos namų Los Andžele, kuriuos patys pastatė už savo pinigus, tačiau kurie yra arkivyskupijos nuosavybė.

Komentarų nėra: