penktadienis, spalio 07, 2005

Kaip Pranciškus rudens karaliumi tapo

Spalio 4-oji – šventojo Pranciškaus Asyžiečio gimtadienis. Pranciškonas Nerijus Marija Čepulis paskelbė svarstymus apie šventąjį, kurio įkurtam ordinui jis priklauso.
Beje, svarstymai vienus prajuokino, kitus papiktino, o dar kitus vertė žavėtis.Mano giliu įsitikinimu, tai geriausias pavyzdys, kaip vadinami šventieji tampa kulto objektu, gimdančiu abejotiną dvasingumą.
teksto ištrauka: "Pranciškau, Dievo žmogau, Mažasis prince, Asyžiaus kilnusis elgeta, nepalik mūsų našlaičiais, aplankyk mus bent retkarčiais, bent rudenį kaip liūdnas paskutinis saulės spindulys, kaip pageltęs savo medį paliekantis lapas, kaip vėsi ramybė, persmelkianti giedrą orą. Mes, mažesnieji rudens broliai, kreipiamės į tave, rudens karalių, ir prašome išmokyti mus mylėti taip tyliai, kukliai ir liūdnai, kaip mokėjai tu. Juk atkeliavai tu į šį pasaulį tą asyžietiškai nuostabų rugsėjo vakarą, išvydai subrandintą saulę, ir ji tavęs neišgąsdino, neapakino, kaip tai daro kaitrus pavasario ar vasaros ugninis kamuolys. Vos gimęs, tu patekai į elegišką pasaulį, todėl taip gerai supranti tuos, kurie nepaliauja ilgėtis, svajoti ir rymoti be triukšmo, be ovacijų ir be aplodismentų. Tu - Kalno pamokslo žmogus. Tu - tylus džiaugsmas, tu - giedras skausmas..." Ir taip toliau...
Kažin ar pats Pranciškus būtų patenkintas tokia tirada ir tokiais titulais.

3 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Laukiu nesulaukiu, kada pas katalikus prasidės "prašviešėjimas", išfiltruojant per šimtmečius susikaupusias surogatines doktrinas. Jeigu katalikai pradėtų filtruoti savo istorijos bėgyje sugedusių popiežių išleistas dogmas ir sugrįžtų prie sveiku protu pagrysto Šventojo Rašto interpretavimo ir aiškinimo, tai būtų pats didžiausias prabudimas per amžius.

Klausimas ar tai iš vis sulauksim...

Anonimiškas rašė...

"prašome išmokyti mus mylėti taip tyliai, kukliai ir liūdnai, kaip mokėjai tu"... prisiprašė N.Č. ir išmoko mylėtis ne tik tyliai, bet ir slaptai. Jei Pranciškus būtų žinojęs kokie bus jo pasiekėjai, kaip Pvz. N.Č. ir kaip mokysis mylėti ir ką mylėti, tai nė nebūtų bandęs kurti jokio ordino, kad po to per "pasekėjus" gėdos pasauliui neužtrauktų.
Ar sulauksim kada bažnyčia atsiribos nuo tokių saldžiai kalbančių ir juodus darbus darančių gyvačių?

Anonimiškas rašė...

Kažkodėl autoriui vis aplinkui princai vaidenasi. Tai Šv. Pranciškų "Meilės princu" vadina, tai su "Mažuoju princu" tapatinasi. Na šventuoju tapti neišėjo, tai bent pabandė tapti princu moterų lovose ir nusirito iki nuodėmės vergo.