penktadienis, vasario 25, 2005

Terminas “Genocidas” Sudano juodaodžiams netaikytinas

Tikimasi, kad Sudano vyriausybė ir Darfūro maištininkai Nigerijos sostinėje atnaujins taikos derybas, tačiau tiksli data dar nėra nustatyta, teigė aukštas Afrikos Sąjungos (AS) viršūnių susitikimo pareigūnas.
Sudano užsienio reikalų ministras Mustafa Osmanas Ismailas (Mustafa Osman Ismail) teigė, kad derybos, kuriomis siekiama užbaigti konfliktą, per kurį žuvo dešimtys tūkstančių žmonių ir 1,8 mln. vietinių gyventojų teko palikti savo namus, turėtų būti atnaujintos kitą mėnesį Nigerijos sostinėje Abudžoje.
Ankstesni susitarimai nutraukti susirėmimus ir nusiginkluoti buvo pažeisti abiejų konfliktuojančių pusių, o nuo praėjusių metų buvo patvirtinti beveik 100 paliaubų pažeidimų.
Teisingumo ir lygybės judėjimo (JEM), vienos iš dviejų maištininkų grupuočių, dalyvavusių ankstesnėse taikos darybose, lyderio pavaduotojas Tadžedinas Njamas (Tajeddin Nyam) telefonu naujienų agentūrai "Reuters" teigė: "Mes pasiruošę derėtis, tačiau derybomis nieko nepasieksime, jei vyriausybė neišves savo karinių pajėgų iš okupuotos teritorijos". Deryboms tarpininkaujančios AS atstovas teigė, kad kol kas tiksli derybų data nėra nustatyta.
Derybas ir padėti sunkina tai, kad nepaisydama turimų įrodymų, Jungtinių Tautų taryba atsisakė taikyti terminą “genocides”, įvardijant politikai, kurią islamistų valdoma Sudano vyriausybė taiko juodaodžių gyventojų, krikščionių ir animistų atžvilgiu. Tai buvo padaryta, nes jei vykdoma politika būtų pripažinta genocidu JTO būtų privalėjusi imti atitinkamų sankcijų. Taigi nepaisant skambių lozungų, didžiulės humanitarinės krizės, kuria spręsti Chartumas netgi trukdo, juodaodžiams Sudano gyventojams, krikščionims ir toliau reikia gintis patiems.
Pagal “Pastor.ru” ir “Maranatha.ru” pranešimus

Komentarų nėra: