šeštadienis, rugsėjo 14, 2013

Jom Kipuras - nusivalymas

Šiandien pasaulio žydai švenčia ypatingą dieną.  Jom Kipuras (hebr. יום הכיפורים = Jom haKipurim) yra didžioji žydų religinė šventė. Tai kasmetinė atpirkimo diena, vykstanti spalio mėnesį. Ji skirta apsivalymui nuo nuodėmių. 
Ši diena baigia 10 dienų ciklą, kai žmonės gailisi ir vargina savo sielas. Pagal žydų tradiciją per Jom Kipurą Mozė antrą kartą gavo iš Dievo plokštes su įsakymais. Todėl teigiama, kad per šią šventę galutinai įtvirtinamas žmogaus likimas gyvenimo knygoje ateinantiems metams. 
Pagal Talmudą negalima daryti 5 dalykų : valgyti ir gerti, praustis, pasitepti kūno, nešioti odinę avalynę ir reikia susilaikyti nuo santuokinių santykių. Apie jo baigti praneša šofaras. Jom Kipuras baigsis šiandien 19:23. Jeruzalės laiku.

22 komentarai:

armandas rašė...

Ir dar už tokius kaip tu linai meldžiamės, kurie atmeta JAHVĖS šventes.

Anonimiškas rašė...

na ir parase!!Jei nezinai,tai geriau ir patylek.Ba kas tyli tas atrodo esas protingas :) :)

Anonimiškas rašė...

armandai ,ar verta uz tokius melstis?Pasaipunus teis pats JHWH! Cipora :) :)

Olgerdas rašė...

Pagal Talmudą negalima to kito ir dar ano... Kaip keista, nes pagal Biblija- galima... Nezinau kaip kas, bet as renkuosi Biblija. Nematau prasmes ir jokio dvasingumo tame, kad vaiksiosiu murzinas ir su kokiais nors sintetiniais batais... Negi JHWH nubaus uz tai, kad busiu nusiskutes, nesmirdesiu prakaitu ir pan?.. Netikiu... Kas nors gali paaiskinti, kodel prakaito dvokas skaitos dvasingu dalyku?..

Mateušas Riedutis rašė...

Olgerdai, viskas labai paprasta.Tai,kas man ar mano bendraminčių ratui priimtiniau, patogiau, aiškiau, paprasčiau (ar sudėtingiau (čia pagal skonį)), patraukliau, dvasingiau, pasiektiniau, ramiau, draugiškiau, - žodžiu, asmeniškiau,- visa tai aš kryptingai ir motyvuotai surasiu bet kur: ir Biblijoj, ir Talmude, ir Toroje, ir kituose šaltiniuose. O mano EGO viską sudėlios protingai,tinkama linkme, proporcingai, racionaliai, logiškai ir religiškai paaiškindamas gyvenimo prasmę. Ir kai jau šitaip esu užsivedęs, beprasmiška man ką nors kalbėti, nes aš girdžiu tik save ir mano mylimą ir mane mylintį (ar baudžiantį (čia irgi pagal poreikius)) savo gražiai sukurtą dievuką. Amen.

Arunas rašė...

Teisingai, užtenka mums Biblijos. Bet juk čia Linas prirašynėjo apie Talmudą. Todėl siūlau visiems, pradėkit tyrinėti Raštą iš Toros pusės, o ne iš katalikybės primestos pusės. Tą pusę šetonas yra tiek sumaišęs, kad sunku ką ir besuprasti. Todėl ir yra tiek daug denominacijų ir nesutarimų.

Arunas rašė...

Teisingai, užtenka mums Biblijos. Bet juk čia Linas prirašynėjo apie Talmudą. Todėl siūlau visiems, pradėkit tyrinėti Raštą iš Toros pusės, o ne iš katalikybės primestos pusės. Tą pusę šetonas yra tiek sumaišęs, kad sunku ką ir besuprasti. Todėl ir yra tiek daug denominacijų ir nesutarimų.

Linas rašė...

Nu jo, ant jūsų maldų pasaulis laikosi:) labai atsiprašau jei įžeidžiau giliai hebrajinius jūsų jausmus.

Olge:rdas rašė...

Tai visgi, taip niekas ir neatsake, kodel smirdeti, nenesioti batu, na, ir dar nesimyleti su zmona yra taip jau vertinga ir dvasinga. Matyt taip ir teks man numirti, nesuzinojus dalyku, kurie, itariu, yra vieni is svarbiausiu gyvenime... Vargsas as zmogus, nes pasitikiu Kristumi ir todel esu kvailas kaip cebato aulas... Ir as labai atsiprasau uz tai kad esu kvailas...

Anonimiškas rašė...

taigi Olgerdai paskaityk pakartoto ist,i"r kunigu knygas ir atrasi kad i V-spaties akivaizda negali ateiti smirdantis ir nesiprauses.tam ir yra apsiplovimo ritualai.O kaip manai ar su prezidente susitikti ir eitum prasmirdes?O galvoji jei D-vo nematai tai gali eiti kaip "musmiris :-)

Anonimiškas rašė...

Olgerdai,pasakaityk Naujaja sandora ir atrasi,kur Paulius sako:Kad nesitraukti viens nuo kito,bet tik maldai ir be abejo pasninkui.Negi negali nors viena diena pasvesti Dievui,ir netenkinti kuno geiduliu?

Olgerdas rašė...

"...O kaip manai ar su prezidente susitikti ir eitum prasmirdes?
.."

"... i V-spaties akivaizda negali ateiti smirdantis ir nesiprauses..."

Na, as tai tikrai neiciau pas prezidente nesiprauses :), tad va ir sakau, kad nesuprantu, kodel kai kurie nesiprausia :). Beje, idomu, kaip jums sekas prakaituotiems Dievo ieskot? :) Siaip jau, zinoma, galima ir nesipraust per sventes, cia skonio reikalas, bet as bevelyju dusan visgi nueit :)
Tiesa, dar klausimas: na ir kaip jums sekas tu visu apeigu pagalba tapti svariems ir teisiems pries Dieva? Kaip jums sekas ritualu pagalba nuodemes nusiplaut? Ar macyja bent kazka tos apeigos? Jei macyja, tai tadum byla ne byla, atsisakau Kristaus ir uzsirasau i nesiprausianciu ir bebaciu kompanija... Tiek jau to, nesiprausiu, nevalgysiu, batu nenesiosiu, (su zmona irgi nini :) ) kartu su jumis, kad tik pries Dieva svarus buciau...

Olgerdas rašė...

Tai su Paulium ten viskas aisku, ji bent galima suprast, o va kaip suprast prakaituotuju kompanija?.. Isgelbejimas per muilo nenaudojima?.. :) Prausimasis irgi kuno geidulys? :)

armandas rašė...

linai tu esi aiški dvaselė. turi savo planą. gerai. bet turiu didesnių priešų, kurie degs garantuotai. melstis už melagius yra normalu. todėl ir nėra prasmės rašinėti tokių temų, kurios sukels ginčus. bet tavo blogas, tu ir sprendi.....

Anonimiškas rašė...

labai keisti susirasinejimai..Patys klausia ir patys atsako...oj wej!

Anonimiškas rašė...

armandai,sitas bloggeris ne Lino,o Olgerdo..musu bendro pazistamo }}}}}}

Anonimiškas rašė...

armandai,sitas bloggeris ne Lino,o Olgerdo..musu bendro pazistamo }}}}}}

Olgerdas rašė...

Nea, sitas kaip tik ir yra Lino, o tas Olgerdas turi savo :)

Anonimiškas rašė...

oj wej!Kaip gerai,tas Linas veiklus ir lb ..energingas:) :) visur esantis ir viska galintis :) :0 ir viska suspeja

Linas rašė...

oj wej! Cipora, ale jūsų pudruota nosytė irgi visur įlenda:)

asta greita rašė...

man labai liudna,kad net paprastute informacija apie svente drumscia jusu ramybe,kad sirdys ne meile dalina.kvieciu visus pasimelsti ir nesipykti,nes nerasite Dievo Zodyje,kad reikia kaltinti,rodyti agresija ar savaji teisuma.

Anonimiškas rašė...

Linai,as nesipudruoju,as ir taip grazi be pataisymu ir makijazo.Nereikia kalbeti ko nematai:_) :_)