ketvirtadienis, vasario 28, 2008

Airija suka į sekuliarumą

Katalikybės bastionas Vakarų Europoje - Airija - suka į sekuliarumą. Airijoje dramatiškai mažėja kunigų ir naujų pašaukimų skaičius, praneša „Times“. Per 20 metų kunigų skaičius šalyje sumažėjo dviem trečdaliais ir kai kuriose parapijose jau ima trūkti ganytojų.
Nors Airija tradiciškai ilgus metus buvo laikoma išimtimi Europos kontekste ir savotišku katalikybės bastionu Vakaruose, tačiau spartus šalies ekonominis augimas bei aktyvi sekuliarizacija verčia keisti nusistovėjusius stereotipus.
2007 m. šalyje mirė šimtas šeši kunigai, o naujai įšventinti vos devyni. Situacija moterų vienuolynuose dar dramatiškesnė: su gyvenimu atsisveikino 228 seserys, o amžinuosius įžadus davė vos dvi. Prognozuojama, kad jei situacija nesikeis, 2028 m. šalyje iš viso bus 1500 kunigų.
Jei praėjusio amžiaus dešimto dešimtmečio pradžioje 90 proc. airių teigė einantys į bažnyčią, tai dabar šis skaičius nepalyginamai mažesnis, o bažnyčiose dažniausiai lankosi iš Lenkijos į Airiją atvykę gyventi imigrantai.
Esant tokiai situacijai nereiktų stebėtis, kad tarp Airijos kunigų vis garsiau kalbama apie galimybę panaikinti celibatą, nors vyskupai šiuo klausimu neturi bendros nuomonės.
Pagal "Bernardinai"

šeštadienis, vasario 23, 2008

Katalikai puolė į ... ramadaną

Vakarų bažnyčių atstovai toliau krečia juokus. Šį kartą pasaulį palinksminti nusprendė Olandų katalikai.
Šiais metais Nyderlandų Katalikų Bažnyčia nusprendė pristatyti praėjusią savaitę prasidėjusią gavėnią kaip „krikščionių Ramadaną“, remdamasi Olandijos tinklalapiu „De Volkskrant“, rašo naujienų svetainė „NEWSru.com“.
Musulmonų termino vartojimas neva turi padaryti susilaikymo laikotarpį iki Kristaus Prisikėlimo šviesesnį ir suprantamesnį krikščionims.
„Mes vartojame musulmonų terminą, nes Ramadano idėja artimesnė jaunimui nei pasninko idėja“, - pareiškė Bažnyčios atstovas.
Iki 1967 metų Katalikų Bažnyčioje buvo priimta griežtai laikytis 40 dienų pasninko prieš Velykas. Per šį laiką katalikams, kaip ir musulmonams per Ramadaną, neleidžiama valgyti mėsos ir gerti svaigiųjų gėrimų.
Vėliau Roma leido tikintiesiems savarankiškai pasirinkti sau, nuo ko susilaikys per pasninką. Išimtis yra tik pirmoji ir paskutinė pasninko dienos, kai griežti pasninko reikalavimai tebegalioja. Vartodama terminą „Ramadanas“ Nyderlandų Katalikų Bažnyčia nori atkreipti dėmesį į pasninką.

penktadienis, vasario 22, 2008

Amerikietis supyko ant Dievo

Trisdešimtmetis amerikietis supyko ant Dievo ir sugriobė bažnyčią praneša Christian Telegraph. Įsėdęs į savo Ford Windstar amerikietis privažiavo St. John Vianney Church Kalifornijoje ir išlaužęs plienines ir medines duris įvažiavo į vidų. Čia nuvertė altorių, sulaužė suolus. Katalikų kunigas Martinas Maroni sako, kad "tai buvo tikras pagalbos riksmas, bet jis galėjo parėkauti kiek kitaip. Mes meldėmės už jį ir jam atleidome".

Tiesa, policija nebuvo tokia gailestinga ir vandalą sulaikė.

ketvirtadienis, vasario 21, 2008

Vatikanas žino, kad Brazilijoje įšventina vedusius kunigus, bet reikalauja to neviešinti

Brazilų šventikai kelia revoliuciją Katalikų bažnyčioje. Jie neseniai nusiuntė oficialų prašymą peržiūrėti kai kuriuos kanonus, vienas iš jų leisti toliau dirbti vedusiems kunigams. Vatikanas žino, kad Brazilijoje įšventina vedusius kunigus, bet reikalauja to neviešinti praneša InoPressa.ru.
Taip pat prašoma, kad išsiskyrusiems ir vėl vedusiems žmonėms būtų leista dalyvauti mišiose ir priimti komuniją. Brazilijoje 9222 parapijose dirba 18685 šventikai.

antradienis, vasario 19, 2008

Kosovas - nebe serbiškas




Nutylima, kas laukia serbų ir kaip barbariškai su jų istoriniu paveldu susidoroja musulmonai albanai.

Stengiamasi ištrinti bet kokį priminimą, kad čia buvo krikščioniška žemė.

Per tą laiką, kol Jungtinių Tautų pajėgos saugo Kosovą, albanai brutaliai sunaikino 140 bažnyčių pastatų, dauguma jų buvo tikri istorijos paminklai, statyti 12 - 17 amžiuose. Dauguma bažnyčių ir vienuolynų sudeginti, kiti - susprogdinti.


Pagal "Credo"

Iranas - pirmauja lyties keitimo operacijose

Pagarsėjęs savo griežtais įstatymais Iranas - pirmauja lyties keitimo operacijų skaičiuje. Ši šalis nusileidžia tik Tailandui.
Tai aiškinama tuo, kad, kaip teigia "Baznica.info", kad homoseksualai vis dažniau keičia savo lytį, mat islamas homoseksualizmą smerkia, o lyties keitimą - ne. Manoma, kad šioje šalyje gali gyventi iki 150 tūkstančių transeksualų.

Tadžikų krikščionys prašo maldų

Tadžikų krikščionys prašo maldų - šalis susidūrė su žiauriausia žiema per 30 metų. Naktį temperatūra nukrenta iki- 26, o dieną laikosi -15. Vandentiekis neveikia, elektros nėra, nuo šalčio miršta vaikai ligoninėse, peliai užpustyti.

šeštadienis, vasario 16, 2008

Vyskupas Ilarijonas pranašauja politkoretiškai krikščionybei mirtį

Vyskupas Ilarijonas pranašauja politkoretiškai krikščionybei mirtį, praneša Православие.Ру
Pasisakydamas Ženevoje Pasaulio bažnyčių taryboje provoslavų vyskupas Ilarijonas aštriai kritikavo liberalųjį ir potkorektišką bažnyčios sparną ir sakė, kad nebėra jokio būdo suderinti vertybių sistemas, nes kai nurie vadinantys save krikščionimis ir dar turintys bažnytinius titulus kalba, kad net vyro ir moters sąjunga nebėra vienintelis šeimos modelis.
Ilariono manynu, tai tikra savižudybė krikščionybei.

ketvirtadienis, vasario 14, 2008

Policija rado kunigo kolekcijoje buvusius paveikslus

Po sėkmingos Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento bei Lietuvos kriminalinės policijos biuro operacijos rasti iš nužudyto kunigo Ričardo Mikutavičiaus vertingos meno kolekcijos pagrobti paveikslai.
Generalinė prokuratūra primena, kad kunigo ir poeto nužudymo bei iš jo namų pagrobtos vertingos meno kūrinių kolekcijos, taip pat kitų nusikaltimų byla jau išnagrinėta teisme, o pagrindinis bylos kaltinamasis nuteistas kalėti už šių nusikaltimų organizavimą iki gyvos galvos. 2001 m., sėkmingai bendradarbiaujant Lietuvos, Vokietijos, Didžiosios Britanijos ir kitų valstybių policijos pareigūnams bei prokurorams, buvo rasti dar trys paveikslai, pagrobti iš R. Mikutavičiaus, bei 2 paveikslai, pagrobti iš G. Damalako kolekcijų.

trečiadienis, vasario 13, 2008

Krikščionis persekioja komunistai ir islamistai

Organizacija "Open Doors" paskelbė, kuriose šalyse persekiojami krikščionys. Iš 10 šalių 4 - socialistinio tipo diktatūros ir 6 islamo šalys.
Pirmoje vietoje yra Šiaurės Korėja, kurioje būti kriščionimi išties pavojinga, Antra - Saudo Arabija, kurioje net Biblijos turėjimas laikomas kriminaliniu nusikaltimu, trečioje vietoje - Iranas. Nors krikščionybė yra laikoma oficialia religija, tačiau krikščionys nuolat diskriminuojami ir persekiojami.
Dar nemažai sunkumų krikščionys patiria kitose islamiškose šalyse - Maldyvuose, Jemene, Uzbekijoje ir Afganistane.
Taip pat nelengva krikšionims ir Kinijoje, Laose ir Vietname.

Anglikonų vyskupą valstybė "perauklės"

Anglikonų vyskupas Entonis Pridis gavo baudą už tai, kad atsisakė priimti darbui su jaunimu gėjų. Teismas nusprendė, kad jis turės sumokėti 92 106 dolerių, taip pat jis turės pereiti "perauklėjimo" kursą, praneša Christian Telegraph.
Atviram homoseksualui Džonui Rini, kuris nemato konflikto dėl savo gyvenimo būdo ir krikščionybės, jis neleido dirbti su jaunimu, sakydamas, kad krikščionybė yra už tradicinę seksualinę orientaciją.
Anglijos krikščionys šokiruoti. "Aglijos krikščionims užteks slėptis - reikia drąsiai pakilti ir imti kalbėti tai, ko moko Biblija",- sakė vienas iš krikščionių lyderių.

antradienis, vasario 12, 2008

Koptai laimėjo teisme

Beprecedentis atvejis - Egipto teismas leido 12 koptų tapti krikščionimis, nors prieš tai jie buvo musulmonai. Egipte religija įrašoma pase. Iki šiol musulmonui oficialiai tapti krikščionimi nebuvo jokių šansų.

pirmadienis, vasario 11, 2008

Sudane toliau vyksta genocidas

Apie 12 tūkst. Sudano Darfūro regiono gyventojų kirto sieną su kaimyniniu Čadu, bėgdami nuo Sudano pajėgų ir džandžavidų kovotojų surengtų bombardavimų ir ginkluotų išpuolių, sekmadienį pranešė Jungtinių Tautų pabėgėlių agentūra.
Po penktadienį ir šeštadienį vykusio Sudano pajėgų ir džandžavidų kovotojų išpuolių pabėgėliai suplūdo į Birako regioną pietryčių Čade, naujienų agentūrai AFP sakė JT Aukštojo komisaro pabėgėlių reikalams (UNHCR) atstovė Helene Caux (Helen Ko).
Islamistinė sudano valdžia jau 20 metų vykdo krikščionių ir animistų kaimų genocidą, stengdamasi priversti priimti islamą arba išsikraustyti. Prieš kaimus naudojama karinė aviacija, o kas lieka po bombardavimų tuos negailestingai išpjauna arabai džandžavidai.

Kinijos valdžia paleido namų bažnyčių lyderius

Kinijos valdžia paleido iš lagerio keturis namų bažnyčių lyderius praneša invictory.org, kai teisme buvo nustatyta, kad jų suėmimui nebuvo pagrindo.Dešimt bažnyčių lyderių buvo suimti rugpjūčio mėnesį, kai valdžia nustatė, kad jie buvo susirinkę viename name. Kinijoje neregistruotos namų bažnyčios laikomos nelegaliomis ir persekiojamos.Tiesa, praeitais metais Kinijos valdžia nusprendė "normalizuoti" santykius su pogrindine bažnyčia - su tuo siejamas ir lyderių paleidimas. Kinijoje pogrindinėms bažnyčioms priklauso nuo 20 iki 40 milijonų krikščionių. Beje, Kinijoje tik šie tikintieji ir vadinami krikščionimis, kiti vadinami katalikais ir protestantais.

sekmadienis, vasario 10, 2008

Indijoje - krikščionių užpuolimai

Indijoje vyksta žiauriausi per 60 metų išpuoliai prieš krikščionis praneša invictory.org. Pavyzdžiui, per Kalėdas Orisos valstijoje buvo sudeginti 730 krikščionių namai, sudegintos 95 bažnyčios, nužudyta 10 krikščionių.
Išpuolius įvykdė induistai, ginkluoti peiliais, šautuvais, tuo tarpu policija stebėjo ir nesikišo. Buvo užpulta 5000 krikščionių. Šią savaitę išpuoliai atsinaujino jau kitoje valstijoje.
Keista, bet induistai mėgsta pabrėžti, kad yra be galo taikūs, net nevalgo mėsos.Matyt, žudymas ir deginimas jų karmos neveikia.

Katare - pirmoji katalikų bažnyčia

Didžiulis triukšmas kilo Katare, kai šalies valdžia leido statyti pimą katalikų bažnyčią. Katare yra apie 200 000 katalikų, daugiausia iš Azijos. "Neleisim skambinti varpais, neleisti jiems rinktis ir rodyti tikėjimą",- mirgėjo antraštėmis šalies spauda. Tačiau Kataro valdžia buvo neperkalbama ir teigė, kad "praktikuoti kultą kaip kas nori leidžia islamas, Koranas ir pranašas".

penktadienis, vasario 08, 2008

Juodaodžiai tapo judaistais

Kairo miestelis JAV Ilinojaus valstijoje pagarsėjo tuo, jog ten susibūrė juodaodžiai, kurie tapo judaizmo adeptais. Dauguma naujosios bendruomenes narių buvo baptistai.
Iki tol miestelyje buvusi sinagoga būdavo tuščia, o miestelyje gyveno tik 2 žydai, dabar į bendruomenę, kurią sudaro apie 40 šeimų, važinėja rabinas.

Anglikonų vadas trokšta šariato


Kuo pavirto krikščionybė Europoje gerai iliustruoja, kokie žmonės jai vadovauja. Anglikonų vadas vyskupas Roenas Viljamsas prieš kalėdas pareiškęs, kad Evangelijoje aprašoma istorija apie tris karalius tėra leganda, dabar metė naują akibrokštą BBS tiesioginiame eteryje pareiškė, kad Britanijoje laikas įvesti... šariatą, praneša invictory.org, mat Kenterberio vyskupo nuomone, kai kurie šalies gyventojai nesuriša savęs su šalimi, o jei į teisinę sistemą būtų įtraukti šarijato kai kurie elementai, musulmonams būtų paprasčiau gyventi.

Tiesa, toks pasisakymas įsiutino net ir liberalus, kurie pareiškė, kad įstatymai turi būti visiems bendri.

trečiadienis, vasario 06, 2008

Mirė transedentinės meditacijos įkūrėjas


Olandijoje mirė vieno iš Rytų kultų - transedentinės meditacijos - įkūrėjas Macharišis.
Jis išpopuliarėjo JAV, vadinamas vienu iš hipių judėjimo ideologų. Ypač jo populiarumas išaugo, kai pas jį ėmė lankytis žymieji bitlai. Tiesa vėliau guru su jais susipyko.
Savo senųjų induistų raštų aiškinimą ir proto kontrolės techniką Macharišis sugebėjo paversti daugiamilijonine imperija.
Machariši, praneša judėjimo atstovai, mirė dėl natūralių priežasčių savo namuose Olandijoje.
Jam buvo 91 metai.

Izraelis ragina palestiniečius atstatyti Jokūbo kapą

ИIzraelis ragina palestiniečius atstatyti vieną iš biblinių šventovių - patriarcho Jokūbo kapą Nabluso mieste praneša "The Jerusalem Post".
2000 metais Nablusas perėjo palestiniečių žinion, o vėliau Jokūbo kapas buvo musulmonų fanatikų suniokotas, kaip ir kiti religiniai objektai.
Izraelis tikisi, kad šventovė bus atsatyta.

antradienis, vasario 05, 2008

Žinomas naujas mormonų vadas

Naujuoju mormonų prezidentu tapo 80 metų Tomas Monsonas. Jis jau 16-asis šio religinio judėjimo prezidentas. Mormonai turi 13 milijonų narių 160 šalių.

Vatikaną pritrenkė vienuolių skaičiaus mažėjimas

Vatikaną pritrenkė vienuolių skaičiaus mažėjimas - vien per metus jų sumažėjo 10 %. Statistika buvo paskelbta Vatikano laikraštyje "Osservatore Romano". Iš viso įvairiuose katalikų ordinuose yra 945 210 žmonių, moterų 753 400, o vyrų - 191 810,iš jų 136 171 davę įžadus.
Vienuolių skaičius nenumaldomai mažėja, sakykim, per Jono Pauliaus II-ojo valdymo metus vienuolių moterų sumažėjo ketvirtadaliu. Tačiau, kai per metus vienuolių sumažėjo 10 procentų, naujasis popiežius organizavo susitikimą su vienuoliais Romoje.

penktadienis, vasario 01, 2008

Interneto portalo gėjams kūrėjas atsisakė savo orientacijos

Interneto portalo Gaychile.com gėjams kūrėjas atsisakė savo orientacijos. Viktoras Horkeris (Victor Jorquera) įtikėjo Kristumi ir nusigręžė nuo savo buvusios seksualinės orientacijos. Padėjo jam apsistręsti žmonės iš Paragvaujaus evangelinės bažnyčios.
Viktoras Horkeris (Victor Jorquera) dabar savo portale, kuris iki tol veikė 10 metų patalpino medžiagas homoseksualistams, kurios padėtų jiems išspręsti gyvenimo problemas ir pažinti biblines tiesas.
Pagal "ISUS"